چه محصولاتی ارگانیک هستند؟
محصولات ارگانیک که در حال حاضر در برخی کشورهای دنیا از جایگاه خاصی برخوردارند، محصولاتی است که بدون دخالت هرگونه مادهی شیمیایی و روشهای مصنوعی (مانند دست کاری ژنتیکی) تولید می شود.
کشاورزی ارگانیک :یک روش کشاورزی بدون استفاده از هیچ گونه مواد شیمیایی یا مصنوعی است که در راستای توسعه ی پایدار کشاورزی است. این نوع محصولات با بالاترین مقادیر مواد غذایی و حداقل تاثیر بر روی طبیعت تولید می شوند.کشاورزانی که محصولات ارگانیک را تولید می کنند برای افزایش رشد گیاهان و تغذیه ی خاک از کود های طبیعی و کمپوست استفاده می کنند.کشاورزی ارگانیک به نوعی یک استراتژی مدیریت زیست محیطی است که از گذشته مورد استفاده بسیاری از کشاورزان بوده و منجر به بهبود کیفیت خاک و حفظ آب های زیر زمینی می شود، همچنین آلودگی را کاهش می دهد.
این استراتژی باعث افزایش باروری خاک و جلوگیری از فرسایش خاک می شود و همچنین حفاظت از انسان ها و حیوان ها را در مقابل عوارض جانبی مواد شیمیایی و مصنوعی به عهده دارد. با استفاده از مواد بیولوژیکی میتوان گیاهان را در مقابل میکروب ها به خوبی محافظت کرد.
چهار اصل کشاورزی ارگانیک
- اصل سلامت: کشاورزی ارگانیک باید سلامت انسان، جانوران، گیاهان، خاک و در مجموع کره زمین را به صورت یکپارچه و بعنوان یک کلیت غیر قابل تفکیک مد نظر قرار داده و در راستای حفاظت از آن بکوشد.
- اصل مراقبت: کشاورزی ارگانیک باید سلامت و رفاه نسل حاضر را با احساس مسئولیت و رعایت احتیاط های لازم در راستای حفظ محیط زیست و اکوسیستم برای نسل های آینده، تأمین کند، به عبارت دیگر آینده کره زمین را فدای نسل امروز نکند.
- اصل اکولوژی: کشاورزی ارگانیک باید براساس اکوسیستم های طبیعی و منطبق با کارکرد چرخه های آن طراحی شود، به طوری که موجب تقویت اکوسیستم های طبیعی گشته، با ایجاد زیستگاهها و تقویت تنوع زیستی به تعادل اکولوژیکی کمک کند.
- اصل انصاف: تاکیدات این اصل بر این است که آنهایی که درگیر کشاورزی ارگانیک شدهاند باید روابط انسانی را به طریقی هدایت نمایند که در تمام سطوح از رعایت عدالت و انصاف برای تمام اعضا دستاندرکار، کشاورزان، کارگرها، فرآوریکنندگان، تجاری مصرف کنندگان اطمینان حاصل کنند.
چه محصولاتی ارگانیک هستند؟
۱.باید از بذر و مواد گیاهی ارگانیک استفاده شود.
۲. اگر بذر و مواد گیاهی ارگانیک در دسترس نباشد باید از بذر رایج که در کشاورزی ارگانیک ممنوع نیست استفاده کرد.
۳. از کودها باید به شکلی استفاده شود که از خاک، آب و تنوع زیستی حفاظت کنند.
۴.کاربرد نیترات و تمام انواع کود های نیتروژن دار مصنوعی، مانند اوره ممنوع است.
۵.روشهای فیزیکی کنترل آفات بیماریها و علفهای هرز از طریق حرارت در کشاورزی ارگانیک مجاز است.
۶.کشاورز باید برای جلوگیری از آلودگیهای مزرعه ارگانیک از موانع فیزیکی و مناطق محافظ (با حصارکشی محوطه کشاورزی از ورود حیوانات مزرعه به محل کشاورزی جلوگیری شود) استفاده کند
۷.تمام تجهیزات و ماشینآلات فرایندهای کشاورزی ارگانیک پیش از استفاده در مزارع ارگانیک باید از تمام موادی که احتمال آلودگی دارند، پاک شوند.
چالشهای تولید محصول ارگانیک
تولید محصولات ارگانیک با چالشهایی همراه است از جمله اینکه تولید آنها نسبت به محصولات کشاورزی متعارف پرهزینهتر است لذا قیمت بالاتری نسبت به محصولات عادی دارند؛ در نتیجه در شرایط حال حاضر کشورمان که سرمایهگذاری خاصی از سوی نهادهای مسئول برای کشت و توسعه محصولات ارگانیک صورت نگرفته است، تولید و عرضه محصولات ارگانیک محدود و نهایتا دسترسی به آنها در مقایسه با محصولات عادی سختتر است.